Wiki moy Wiki eisai η Νίκη

Theophilos-elies

Το παραπάνω έργο απεικονίζει τη δουλειά των εργατών. Είναι Νοεμβριος, τέλη του 19ου ή αρχές του 20ου αιώνα και οι ελιές είναι έτοιμες για την αγορά. Κατα την γνώμη μου αυτή η ζωγραφιά έχει κάποια κοινά με τη Wikipedia. Στη ζωγραφιά παρατηρείται μια συμμετοχική δημιουργία, της δημιουργίας του ελαίολαδου και η Wikipedia είναι αποτέλεσμα και δημιούργημα πολλών συμμετεχόντων και είμαστε στον 21ο αιώνα.

Όταν ψάχνουμε τη σημασία μιας ορολογίας, όταν θέλουμε να ξέρουμε κάτι για το βιογραφικό ενός διάσημου πολιτικού ή ποδοσφαιριστή, τρέχουμε αμέσως στην αναζήτηση, ανοίγουμε το παράθυρο της Wiki του θέματος το οποίο ψάχνουμε. Δεν έχω σκεφτεί ποτέ ούτε μου έχει περάσει από το μυαλό ότι η wiki έχει χρήστες που ασχολούνται εθελοντικα, ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να γράψει τη γνώση του ή να συμπληρώσει τη γνώση των άλλων χρηστών ακόμα και να διαγράψει το κείμενο μερικών χρηστών των οποίων το κείμενο περιέχει ασαφείς και ψευδείς πληροφορίες. Επίσης δεν ήξερα ότι υπάρχει μια κοινότητα των χρηστών η οποία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των έγκυρων πληροφοριών. Όταν έμαθα αυτά για τη Wiki από τη μια μου άρεσαν αυτά που άκουσα και χάρηκα και από την άλλη όμως δεν μου άρεσαν και δεν χάρηκα.

 Τι μου άρεσαν και γιατί χάρηκα; Διότι υπάρχουν χιλιάδες χρήστες της Wiki σε όλο τον κόσμο και λειτουργούν μαζί ή μεμονομένα μόνο και μόνο για να μεταδίδουν τη γνώση τους χωρίς ανταμοιβή. Η Wiki είναι free και εξυπηρετεί σε όλους. Χαίρομαι πολυ που υπάρχουν άνθρωποι που ασχολουνται με τη γνώση και όχι με  τη πειρατεία ή τον πόλεμο(Ναι, υπάρχουν και άνθρωποι που ασχολούνται με τον πόλεμο δυστυχώς αλλά ελπίζω ο αριθμός τους να είναι λιγότερος από τον αριθμό των εθελοντών Wiki). Γιατί δεν μου αρέσει η wiki από την άλλη, μου φαίνεται κάτι αναξιόπιστο. Ο καθένας μπορεί να συμμετέχει και μοιράζεται τη γνώση του με όνομα του ή ανώνυμα. Μου είναι λίγο δύσκολο να πιστεύω στη γνώση του κάποιου που δεν αποκαλύπτει την ταυτότητα του ειδικα στο χώρο του διαδικτύου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείω τελείως από τη ζωή μου τη Wiki. Βέβαια θα ρίξω μια ματιά  και στα παράθυρα της Wiki, θα δω ποιός είχε γράψει αυτό που ψάχνω τώρα, για να πάρω μια ιδέα. Δεν θα βασιζόμουνα σε καμία περίπτωση για τους ακαδημαικούς λόγους σε Wiki και ούτε θα ανάφερα στη βιβλιογραφία της διπλοματικής μου τη Wiki.

Η κοινότητα της Wiki η οποία  καθορίζει ποιές πληροφόρίες είναι έγκυρες και σωστές, ποιά είναι αυτή η κοινότητα και την κοινότητα ποιοί την καθορίζουν και με βάση ποιά κριτήρια διαλέγουν τα άτομα που είναι στην κοινότητα δηλαδή ποιοί τους διαλέγουν; Η υπεύθυνη κοινότητα αυτή αποτελείται από άτομα που αποσκοπούν να μεταδίδουν την αλήθεια, που αντλούν ικανοποίηση από την μετάδοση της αλήθειας, δηλάδη έχουν αμερόληπτη και αντικειμενική οπτική; Ή μήπως εξυπηρετούν τη διάδοση της  κυρίαρχης ιδεολογίας που καθορίζεται από την εξουσία; Δεν ξέρω αν υπάρχουν σαφεις απαντήσεις στις απορίες μου ή μήπως είμαι πολύ καχύποπτη. Θεωρώ τη Wiki ένα είδος ψυχαγωγίας και η μουσική είναι ένα είδος ψυχαγωγίας και έχει δασκάλους, έτσι και η Wiki έχει δασκάλους, τον γνωρίσαμε στο μάθημα.

Στη Wiki έχουμε εύκολη και άμεση πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία και γνώση και υπάρχουν παραπομπές. Υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες,  κάποιες από αυτές είναι αληθείς και κάποιες όχι όπως οι ελιές που πέφτουν από τα δέντρα, πέφτουν πάρα πολλές ελιές, κάποιες απο τις ελιές είναι σάπιες ενώ κάποιες δεν είναι. Οι σάπιες ελιές τις αφαιρούν οι εργάτες από τα καλάθια ενώ τις μη έγκυρες πληροφορίες τις διαγράφουν οι χρήστες της Wiki.

Advertisements

3 σκέψεις σχετικά με το “Wiki moy Wiki eisai η Νίκη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s